Helsingin parhaat kalaravintolat

Helsingistä löytyy verrattain vähän varsinaisia kalaan erikoistuneita ravintoloita siihen nähden, että kaupunki sijaitsee meren rannalla ja on kymmenien tuhansien järvien maan pääkaupunki. Tälle listalle on siitä syystä päässyt myös ruokapaikkoja, jotka tarjoavat muutakin kuin kalaa. Mutta listalta löytyy vain ravintoloita, jotka tarjoavat kalaa monipuolisesti, hyvin valmistettuna ja pitävät kalaruokia vähintäänkin yhtenä erikoistumisalueenaan.

Kalaruoka on lisännyt arvostustaan ruokatrendien muuttuessa. Kalan terveellisyys on tiedostettu ja sitä pidetään myös lihaa ekologisempana ja eettisempänä vaihtoehtona. Näistä syistä myös kalaravintoloiden suosio on jatkuvassa kasvussa ja voimme hyvällä syyllä odottaa, että niitä perustetaan Helsinkiin runsaasti tulevina vuosina.

Kesäravintola Saari

Kalaruokiin sekä suomalaisiin ja skandinaavisiin ruokiin erikoistunut, Sirpalesaaressa Helsingin edustalla sijaitseva ravintola Saari, valloittaa useimmat kävijänsä herkullisella ruoallaan ja ihastuttavalla merellisellä sijainnillaan.

Ravintola Saareen pääsee helposti, joten ei siis pidä suhtautua ennakkoluuloisesti sen sijaintiin pienessä saaressa. Ravintolaan on kuljetus veneellä, joka lähtee ravintola Karusellin lähellä sijaitsevasta laiturista. Matka kestää vain pari minuuttia ja sen hinta lisätään ravintolan laskuun. Toki voit saapua Sirpalesaareen myös omalla paatillasi ja jättää veneesi vierasvenepaikalle ravintolassa vierailemisen ajaksi.

Saari on perinteinen rapujuhlapaikka, minkä johdosta kotimaisia täplä- ja jokirapuja on siellä tarjolla sesongin päättymiseen asti syyskuun loppuun. Helsinkiläiset ovat nauttineet ravuista ja tunnelmasta Saaressa ja monen vuosikymmenen ajan.

Sekä ravintolarakennus että uskomaton maisema Suomenlahden yli olisivat jo yksin kokemisen arvoiset, mutta kaiken muun hyvän lisäksi Saaressa saa myös todella maukasta ruokaa. Sen lista ei ole erityisen laaja, mutta joka päivä on tarjolla muutama herkullinen kalaruoka. Valitettavasti tämä mainio paikka tarjoaa palveluitaan vain kesäaikaan, toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Ravintola Merimakasiini

Loistavassa paikassa, aivan meren rannassa ja Hietalahdentorin tuntumassa osoitteessa Hietalahdenranta 14 sijaitsee aina luotettava Ravintola Merimakasiini. Kuten Ravintola Saarikin, on Merimakasiini erikoistunut kalaruokiin, mutta tarjoaa myös muita makuja, esimerkiksi poroa ja etanoita.

Kesäiseen aikaan Merimakasiinin etuna moniin ravintoloihin verrattuna on mahdollisuus syödä todella hyvin ja istuskella samalla miellyttävällä terassilla merta ja huvisataman kuhisevaa elämää katsellen. Sisällä ravintolassa on kaksi viihtyisää salia, mutta etenkin pyhäpäivinä, kuten äitienpäivän tai isäinpäivän brunssille aikoessaan, kannattaa ehdottomasti varata pöytä hyvissä ajoin.

Merimakasiinin listalle kuuluu sekä jännittäviä ruokia, kuten äyriäiskasari cioppin ja etanat, että takuuvarmoja klassikkoja, kuten bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto ja perinteinen kermainen lohikeitto. Niitä molempia saa ostaa puoli litraa tai litran sen mukaan, miten nälkäinen sattuu olemaan. Litra kalakeittoa voi kuulostaa paljolta, mutta usko pois, sellainen määrä tätä herkkua uppoaa nälkäiseen keiton ystävään kuin tyhjää vain, kun kyytipoikana on vielä maukasta leipää ja aidon voin kera.

Aitona kalaravintolana Merimakasiinissa on osattu laatia viinilista niin, että se todella tukee menun erilaisia kalaruokia. Kannattaa kysyä viinisuosituksia henkilökunnalta, ellei itse ole aivan varma asiasta, sillä oikein valittu viini kruunaa ruokaelämyksen.

Salve

Tehtäköön heti alkuun selväksi, että Salve ei todellakaan ole kalaravintola. Se on pitkien perinteiden erinomainen perusravintola konstailemattomine annoksineen. Sieltä saa maukkaan wieninleikkeen ja perinteisiä lihapullia. Näiden syiden johdosta paikka onkin myös perheiden suosiossa.

Miksi sitten Salve on tällä Helsingin parhaiden kalaravintoloiden listalla? Siitä yksinkertaisesta syystä, että sieltä saa Helsingin tai mahdollisesti koko Suomen parhaat paistetut silakat. 60 asiakasta päivittäin ei voi olla väärässä. Tämä asia on todellakin totta: Salvessa tarjoillaan päivittäin 60 annosta paistettuja silakoita. Vuodessa se tarkoittaa noin 7 200 kiloa silakkaa!

Alun perin merimiesten ruokalaksi perustettu Salve joutui muuttamaan alkuperäisistä tiloistaan vuonna 2016 ja sijaitsee nyt osoitteessa Hietalahdenranta 5 C, vain noin 100 metriä paikasta, jossa se ehti toimia 119 vuotta.

Kalatukku E. Eriksson Oy

Etelärannan Vanhassa kauppahallissa sijaitsee se ehkä kaikkein paras kalaravintola. mitä tulee puhtaasti ruoan makuun ja aineiden tuoreuteen. Erikssonilta saa tietysti ostaa mukaan monipuolisesti tuoretta kalaa ja erilaisia kalaruokia sekä sushia. Mukaan otettavat ruoat voi helposti tilata sähköisellä kaavakkeella ja homma toimii.

Mutta pääasia on, että Erikssonilla voi syödä luultavasti kaupungin parhaan kauppahallilounaan. Kauppahallin tunnelma on ainutlaatuinen – ihmisiä hälisee ympärillä, vierustoveri istuu lähellä ja jutusteleminen tuntemattomienkin kesken tuntuu kuuluvan asiaan. Myös turisteja on paljon ja heidän kanssaan keskustelu kiehtovaa, sillä varmaa on, että Vanha kauppahalli on tehnyt heihin lähtemättömän vaikutuksen kaikkine suomalaisine herkkuineen. Erikssonilla on joka päivä tarjolla lounasruokavaihtoehtoja, jotka ovat poikkeuksetta maukkaita. Lisäksi voi tietysti aina syödä sushia, jota jotkut pitävät parhaana, mitä Suomesta saa.

Kalatukku E. Erikssonilla tiedetään, millainen kala on hyvää, sillä liike on ostanut ja myynyt mereneläviä jo yli 135 vuoden ajan. Pitkät perinteet velvoittavat ja siksi paikassa myydään vain parasta laatua ja taatusti tuoretta. Erikssonia voi suositella myös todella vaativille meren antimien ystäville, jotka tavallisesti haluavat kalansa itse pyydettyinä.