Michelin-tähtiä ansainneet ravintolat Suomessa

Michelin-tähdet ovat maailmanlaajuisesti tunnettu ravintoloiden laatuluokituksen muoto. Ravintola- ja hotellisuosituksia listaavien Michelin-oppaiden perinne sai alkunsa Ranskassa rengasvalmistaja Michelinin toimesta jo vuonna 1900. Tuolloin autot olivat vielä hyvin harvinaisia ja Michelin-oppaita jaettiin maksutta kaikille autojen omistajille.

Ensisijaisesti Michelin-oppaiden tarkoituksena oli saada autoilijat ajelemaan mahdollisimman paljon ympäri maata kiinnostavien kohteiden perässä, jotta renkaat kuluisivat nopeammin ja ne tulisi uusia useammin. Toinen syy oli, että oppaan avulla haluttiin tehdä autoilun tuomia matkailumahdollisuuksia tunnetuksi, jotta yhä useammat kiinnostuisivat hankkimaan kulkuneuvon ja näin ollen myös renkaita myytäisiin enemmän.

Nykyään Michelin-luokitellut ravintolat ovat ruokapaikkojen laadun puolueeton symboli ympäri maailmaa. Michelin-oppaat ovat luettavissa perinteisten kirjojen lisäksi myös kännykkäsovelluksessa, joka tällä hetkellä on saatavilla vain iPhone-versiona. Pohjoismaat kattava opas on nimeltään ”The Michelin Guide Nordic Countries”.

Kuinka Michelin-ravintolat määritellään?

Michelin-ravintoloiden tarkastajat käyvät ravintoloissa anonyymeinä käynneistään etukäteen ilmoittamatta, jotta arvostelusta saadaan mahdollisimman puolueeton ja autenttinen. Michelin-tarkastajilla on ennen työn aloittamista oltava kattava kokemus hotelli- tai ravintola-alalta, tavallisimmin johtotehtävistä.

Vahvan, aiemmin karttuneen ammattitaidon lisäksi Michelinin järjestämä koulutus arvostelijan tehtävään on perusteellinen ja vaativa. Uransa alussa uudet tarkastajat työskentelevät aina kokeneen asiantuntijan työparina, jotta voidaan taata tasapuolinen arvostelu ja vakaa laatu. Uusi Michelin-opas julkaistaan vuosittain. Ravintolamaailmassa seurataan vuosittaista julkaisua jännittyneinä, sillä niistä on tullut vahva kansainvälinen auktoriteetti ravintoloiden arvioinnissa.

Michelin-ravintoloiden arvostelukriteerejä

Arvostelukriteerejä ovat ravintolassa tarjottavan ruoan hienostuneisuus ja laatu sekä erikseen arvioitava ruokapaikan palvelu, viihtyisyys ja tunnelmallisuus. Kummallakin on erilliset symbolinsa, ruoan laadulle on tähti sekä palvelulle ja viihtyisyydelle ristikkäiset ruokailuvälineet.

Michelin-tähdet kertovat vain ravintolassa tarjottavasta ruoasta. Arvostelukriteereinä ovat raaka-aineiden laatu, valmistustapa, makujen yhteensopivuus, persoonallisuus, rahanarvoisuus ja laadun pysyvyys. Yksi tähti kertoo, että ravintola on kategoriassaan harvinaisen hyvä. Kaksi tähteä kertoo, että ruokapaikan takia kannattaa matkustaa kauemmankin paikan päälle. Kolme tähteä merkitsee, että pelkästään ravintolakäynnin takia kannattaa tehdä matka kohteeseen, jossa ravintola sijaitsee.

Kuten aiemmin mainitsimme, ravintolan palvelu ja viihtyisyys arvostellaan erikseen käyttäen kahden ristikkäisen ruokailuvälineen muodostamaa symbolia. Kategorioita on yhden ja viiden ruokailuvälinesymbolin väliltä. Jos ruokailuvälinesymbolin väri on lisäksi punainen, se tarkoittaa, että paikka on poikkeuksellisen tunnelmallinen ja viihtyisä.

Bib Gourmand -luokitus

Michelinillä on myös vähemmän tunnettu Bib Gourmand -symboli. Se myönnetään ravintoloille, jotka tarjoavat korkealaatuisen ravintolaelämyksen kohtuulliseen hintaan. Pohjoismaissa kohtuullinen hintataso tarkoittaa, että kolmen ruokalajin illallisen voi nauttia alle 45 eurolla.

Vuonna 2017 Bib Gourmand -maininnan saaneet ravintolat Suomessa säilyivät edellisvuoden listaan nähden ennallaan. Palkitut ravintolat sijaitsevat kaikki Helsingissä ja ne ovat Emo, Farang, Gaijin ja Boulevard Social.

L’assiette Michelin -luokitus

Lisäksi Michelin-oppaaseen on lisätty hiljattain vielä yksi kategoria, L’assiette Michelin eli The Michelin Plate. Se tarkoittaa hieman ympäripyöreästi, että ravintolassa on tarjolla yksinkertaisesti herkullista ruokaa, mutta ravintola ei vielä yllä Bib Gourmand- tai Michelin-tähtien kategoriaan.

Sekä Bib Gourmand- että L’assiette Michelin -merkittyjen ravintoloiden valikoimasta voi löytää helposti tasokkaan paikallisen ravintolan ja välttää persoonattomat turistirysät. Bib Gourmand- ja L’assiette Michelin -merkittyjen ruokapaikkojen hintataso on yleensä Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita huomattavasti edullisempi.

Mistä löytyvät Michelin-tähden ravintolat Suomessa?

Suomalaiset Michelin-tähden saaneet ravintolat ovat nimeltään Olo, Demo ja Ask, joissa voi kokea maailmanluokan gastronomisia elämyksiä. Kullekin ravintolalle on myönnetty yksi Michelin-tähti ja kaikki kolme sijaitsevat Helsingissä. Michelin-opasta onkin kritisoitu jonkun verran siitä, että se ei keskity tarpeeksi maakuntien ravintoloihin Pohjoismaissa.

Suomen neljäs Michelin-tähdellä palkittu ravintola, Helsingissä sijainnut Chef & Sommelier on sulkenut ovensa menestyksensä huipulla kesäkuussa 2017. Remontin jälkeen elokuussa 2017 sama omistaja on avannut Chef & Sommelierin entiseen tilaan uuden ravintolan nimeltään Ora. Jännityksellä odotetaan, tuleeko myös Ravintola Ora saamaan Michelin-tähden, kun seuraava Michelin-opas julkistetaan.

Ravintola Demo (Uudenmaankatu 9-11, Helsinki)

Helsingin Punavuoressa sijaitseva Ravintola Demo perustettiin vuonna 2003 ajatuksena luoda rento ja hyväntuulinen bistro paikallisten kohtaamispaikaksi. Ruokapaikan huikean laadukas ruoka kuitenkin yllätti kaikki odotukset ja vuonna 2007 ravintola palkittiin Michelin-tähdellä.

Neljän, viiden, kuuden tai seitsemän ruokalajin maistelumenut rakentuvat päivittäin innovatiivisesti sesongin raaka-aineiden ympärille. Näin ollen mahdollisista allergioista tai erikoisruokavalioista on suositeltavaa ilmoittaa ravintolaan etukäteen.

Ravintola Olo (Pohjoisesplanadi 5, Helsinki)

Ravintola Olon menu pohjautuu tyypillisiin pohjoismaisiin puhtaisiin makuihin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Olon menut ovat kauniisti aseteltuja maistelumenuita, jotka vievät kiehtovalle makumatkalle modernin pohjoismaisen gourmet-ruoan maailmaan.

Ravintolassa on teemaan sopiva moderni pohjoismainen sisustus. Ruokapaikkaan kuuluu myös katetulla ja lämmitetyllä vehreällä sisäpihalla sijaitseva cocktail-baari Olo Garden & Bar, josta on saatavilla innovatiivisia cocktaileja ja maistelumenuita kevyempiä ruoka-annoksia.

Ravintola Ask (Vironkatu 8, Helsinki)

Pieni, intiimi ja tunnelmallinen Ravintola Ask sijaitsee Helsingin Kruununhaassa. Paikan erikoisuutena on, että kaikki raaka-aineet hankitaan päivittäin tuoreina luonnonmukaisen tai biodynaamisen viljelyn pientuottajilta. Ravintola avattiin vuonna 2012 ja Michelin-tähti sille myönnettiin vuonna 2014.

Ravintolassa on tilaa vain 26 hengelle, joten pöytävaraus on erittäin suositeltava. Samoin erikoisruokavalioista tai allergioista on hyvä ilmoittaa etukäteen, sillä tarjolla on aina kauden raaka-aineista valmistettu päivän menu.