Parhaat ravintolat Helsingissä

Helsingissä on niin paljon mainioita ravintoloita, että parhaiden nimeäminen on aivan valtava haaste. Lisäksi on tunnettu tosiasia, että tällaiset listat herättävät aina vastaväitteitä. Toisaalta ne taas antavat lukijalle mahdollisuuden miettiä omia parhaiden ruokapaikkojensa listoja, joten keskustelua toivottavasti syntyy! Ja ainahan on mukavaa, jos joku löytää tämän yhteenvedon pohjalta itselleen mieleisen uuden ravintolan, joka ei ole aiemmin tullut tutuksi.

Pääkaupunkiseudun ruokatarjonta on viimeisten vuosien aikana parantunut huomattavasti, minkä johdosta erinomaisia illallispaikkoja on nyt enemmän kuin koskaan. Tartumme siis valtavaan haasteeseen ja haravoimme Helsingin upeasta ravintolakentästä erityisen hyvät ruokapaikat, joiden katsomme olevan tämän jutun mukaisesti koko kaupungin parhaat. Listamme ravintolat eivät kuitenkaan ole paremmuusjärjestyksessä, sillä on vaikeaa eritellä, mikä Helsingin ruokapaikoista on ehdoton numero ykkönen.

Ehkä on ennen listan aloittamista syytä mainita, ettei yhteenveto ole snobistinen, vaan siinä kiinnitetään huomiota ennen kaikkea ruoan makuun ja paikan viihtyisyyteen. Se, onko ravintolalla varauslista täynnä ensi toukokuuhun asti tai käytetäänkö siellä kangasserviettejä, ei ole vaikuttanut mitenkään ruokapaikan pääsemiseen listalle tai jäämiseen sen ulkopuolelle. Näin ollen kaikkia ruokapaikkoja on kohdeltu tasapuolisesti.

Ateljee Finne

Osoitteessa Arkadiankatu 14 toimiva Ateljee Finne on vuodesta 1960 samassa paikassa ja lähes samalla sisustuksella toiminut monien helsinkiläisten luottoravintola. Sen ilmapiiri on viehättävän raikas ja interiööri tekee selkeydellään ja kauneudellaan vaikutuksen vaativaankin arkkitehtuurin sekä taiteen ystävään. Tilassa toimi ennen ruokapaikan perustamista kuvanveistäjä Gunnar Finnen ateljee ja taiteilijan henki elää yhä paikassa. Myös hänen teoksiaan on siellä nähtävänä.

Mutta ravintola ei voi olla yksi parhaista vain siksi, että sen tila tekee vaikutuksen. Ateljee Finnen ruoka on melko konstailematonta ja hengeltään hyvin suomalaista. Annokset ovat tarkkaan suunniteltuja, erittäin kauniita ja jopa terveellisiä. Sen voidaan hyvin katsoa kuuluvan fine dining -ravintoloitten joukkoon. Tähän ravintolaan voisi viedä syömään ulkomailta tulleita vieraita.

Boulevard Social

Helsingin ytimessä, osoitteessa Bulevardi 6 sijaitsee huippukokkien, Tomi Björkin ja Matti Wikbergin, omistama erinomainen ja viihtyisä ravintola Boulevard Social. Paikka on interiööriltään melko pelkistetty, mutta sen tunnelma on siitä huolimatta kotoisa ja lämmin.

Ravintolan keittiössä häärää Kjell Kvarnström, inkoolainen keittiömestari, jonka ansiosta annoksissa on aina kaikki kohdillaan. Ruoka, jota ravintolassa tarjotaan, on eri Välimeren maista vaikutteita saanutta, maukasta ja konstailematonta. Syöminen on rentoa eikä hienostelu kuulu asiaan. Eri maiden vaikutelmat ovat lautasella sulassa, hyvältä maistuvassa sovussa keskenään eikä kenenkään tarvitse briljeerata tiedoillaan osatakseen tilata oikean alueen viiniä tai juuri tähän pääruokaan kuuluvan alkupalan.

Kesäiseen aikaan iso plussa on ravintolan viihtyisä terassi eikä mitenkään sivuseikka ole sekään, että ravintolan baarimestarit todella osaavat asiansa.

Tähän ravintolaan voi tulla syömään isolla iloisella porukalla, tilata lautaskaupalla pieniä välimerellisisä annoksia ja maistella monia erilaisia makuja yhdessä ystävieni kanssa. Positiivisen tunnelman kruunaa näkymä viehättävälle Bulevardille.

Savoy

Listaukseen on luonnollisesti pakko ottaa mukaan yksi todella hieno ravintola. Se ei kuitenkaan ole mukana hienoutensa takia, vaan siksi, että sieltä avautuva uskomaton maisema yli Helsingin. Tämä kaunis näkymä yhdistettynä Alvar ja Aino Aallon luomaan upeaan interiööriin tekee ravintolasta aivan ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Osoitteessa Eteläesplanadi 14 jo yli 80 vuotta sijainnut ravintola on totisesti ansainnut paikkansa helsinkiläisten sydämessä. Siinä on vanhanaikaista viehätysvoimaa, mutta sen keittiö on kuitenkin pystynyt uudistumaan ja tarjoaa tällä hetkellä erittäin hyvää ruokaa.

Ravintola Savoy on suurin tämän listan ravintoloista ja siellä on hyvä varata runsaasti aikaa ateriointiin, sillä vaikka palvelu siellä yleensä pelaakin moitteettomasti, saattaa keittiöllä joskus olla vaikeuksia syöttää suureen paikkaan annoksia yhtä nopealla tempolla kuin pienissä ravintoloissa syöneet ravintolavieraat ovat tottuneet. Tässä ruokapaikassa viivästykset eivät kuitenkaan haittaa etenkään, jos olet saanut ikkunapöydän, sillä katseltavaa ja ihasteltavaa riittää. Savoylla on myös ihana kattoterassi, johon kannattaa viedä ihminen, joka väittää, että Helsinki on ikävä ja ruma kaupunki.

Mamma Rosa

Runeberginkatu 55 on oikea osoite, jos etsit luotettavaa ja varmaa ruokaravintolaa, jonka hinta ja laatu kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla ja jonka tunnelma on taatusti mukava. Mamma Rosa on mainiolla paikalla lähellä Oopperaa ja monia muita kulttuurirakennuksia ja sopii siksi erinomaisesti yhdistettäväksi täydellisten elämysten iltaan Helsingissä.

Ravintola on sijainnut samalla paikalla jo vuodesta 1981. Se tuntee helsinkiläisten maun ja onnistuu houkuttelemaan parsaviikoilleen ja vappubrunssilleen uskolliset asiakkaansa vuodesta toiseen. Mamma Rosassa voi yhtä hyvin syödä upean gourmet-aterian tai nauttia vain rapean ja maukkaan pizzan oluen kera. Ilman turhaa hienostelua tässä ravintolassa voi syödä samassa seurueessa hyvin erilaisista ruoista pitävät ihmiset. Tänne kannattaakin tulla seurueella, joka ei osaa päättää, mitä pitäisi syödä. Ruokalistasta saa varmasti inspiraatiota.