Parhaat viinibaarit Helsingissä ja muualla Suomessa

Helsingissä on tarjolla viinibaareja jokaiseen makuun ja monet suuntaavat nykyään viiniravintoloihin after workille tai aloittelemaan iltaa. Pienemmät baarit tarjoavat monesti suolaista syötävää viinin maistelun oheen ja ruokaravintolat tietenkin panostavat viinilistan lisäksi myös aterioiden tarjoiluun. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei viiniravintolassa ei tarvitse viihtyä koko iltaa tai syödä edes illallista – riittää, kun nauttii lasin tai pari viiniä ja jatkaa matkaa.

Myös muualla Suomessa on kokeilemisen arvoisia viinibaareja, sillä esimerkiksi Turku on viininmaistelijalle hyvä kohde. Ravintolat Tintå ja Viinille ovat voittaneet Vuoden viiniravintola -tittelit. Lisäksi jyväskyläläinen Figaro Winebistro on voittanut Vuoden viiniravintola -tittelin jo useana vuonna.

Viinien nautiskeleminen ei enää ole elitistinen harrastus, vaan päinvastoin – monet baarit tarjoavat matalan kynnyksen illanviettomahdollisuudet. Kannattaa kierrellä viinibaareja oman suosikkipaikan löytämiseksi, sillä monipuolisesta tarjonnasta löytyy varmasti mieluisa vaihtoehto. Uusia viinipaikkoja avautuukin niiden suosion takia jatkuvasti etenkin pääkaupunkiseudulla, sillä ihmiset ovat alkaneet arvostaa hyvää ja laadukasta juomaa määrän sijaan.

Le Petit Chaperon Rouge

Le Petit Chaperon Rouge sijaitsee Katajanokan kanavarannan makasiineissa. Viinibaari tarjoilee laadukkaita viinejä, erikoiskahveja sekä tapas-annoksia. Sen viinilista on mielenkiintoinen ja koostuu ranskalaisista, italialaisista sekä saksalaisista viineistä. Kesäisin kannattaa pistäytyä töiden jälkeen terassilla ja nauttia upeasta maisemasta Pohjoisrannan ja Halkolaiturin suuntaan. Viinin valinnassa kannattaa kysyä neuvoa ystävälliseltä henkilökunnalta.

Vin-Vin

Viinibaari Vin-Vin sijaitsee Helsingin sydämessä Kalevankadun ja Yrjönkadun kulmassa. Luomuviinien ystävän iloksi tarjolla on pienten tilojen luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä. Listalta löytyy myös erikoisuuksia, joita ei muissa baareissa ole tarjolla. Baari on intiimin oloinen ja tunnelma on rauhallinen.

Henkilökunta on erittäin pätevää ja auttaa mielellään viinin valinnassa. Niitä saa myös maistaa, mikäli ei ole varma valinnasta. Ravintolassa järjestetään myös keikkoja ja tapahtumia. Vin-Vin jakaa tilan Noir-kampaamon kanssa eli hiustenleikkuun ja viini-illan voi kätevästi yhdistää.

BasBas & Staff Wine Bar

BasBas & Staff Wine Bar sijaitsee Telakkakadun kulmassa Baskeri & Basso -ravintolan alakerrassa. Paikka tarjoaa ranskalaispainotteisen viinilistan, joka sisältää paljon alkuviinejä. Ruokalistalla on tarjolla 6-8 euron hintaisia pieniä suolaisia annoksia. Tarjolla on myös leikkeleitä, bruschettaa, salaattia, juustoa ja cevicheä.

BasBas & Staff Wine Bar ei ole hifistelypaikka, vaan matalan kynnyksen korttelikapakka, jonne voi tulla lasilliselle työpäivän jälkeen tai syömään ystävien kanssa. Se sopii hyvin myös esimerkiksi aloitteluun ennen varsinaisen baari-illan alkamista.

Wino

Wino sijaitsee Helsingin Kalliossa. Se tarjoaa monipuolisen viinivalikoiman sekä fine dining -tasoista bistroruokaa. Viinilista on kattava sisältäen alkuviinejä, luomuviinejä ja biodynaamisia vaihtoehtoja.

Wino tarjoaa myös herkullisia ruoka-annoksia, joiden sisältö vaihtelee vuodenajan ja raaka-aineiden tarjonnan mukaan. Ravintola käyttää vain tuoreita ja luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita. Annosten hinnat vaihtelevat 6-11 euron välillä ja viinilasillinen on 7-11 euron välillä.

Latva

Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevasta Latvasta löydät pientuottajien valmistamia viinejä. Viinilista on monipuolinen ja sisältää sekä luomu- että biodynaamisia vaihtoehtoja. Menu elää jatkuvasti ja baarissa pääset maistelemaan erikoisuuksia, joita voi olla muualta hankala saada. Tarjolla on myös kotimaisten pienpanimoiden oluita ja siidereitä. Latvassa voit halutessasi tilata myös maukkaita kotimaisista raaka-aineista valmistettuja cocktaileja.

Latvassa voit nauttia lounasta ja herkullisia sapaksia, jotka ovat suomalaiseen ruokaperinteeseen pohjautuvia suupaloja, joita ravintolassa tarjoillaan illalla. Paikka suosii ruoka-annoksissaan luomua ja pientuottajien tuottamia raaka-aineita.

Kombo Winebar & Kitchen

Espanjalaistyylinen Kombo Winebar & Kitchen -ravintola sijaitsee Helsingin Kurvissa. Viinilista on monipuolinen ja sisältää sekä luonnonmukaisia että biodynaamisia vaihtoehtoja. Paikassa on tarjolla eri kokoisia tapas-annoksia ja 15 eurolla saa kuuden tapaksen lajitelman.

Henkilökunta on ystävällistä ja auttaa mielellään viinien valinnassa sekä kokoavat tapaksen mahdollisten ruokarajoitteiden mukaan. Paikka on suosittu ja täyttyy nopeasti, minkä vuoksi on suositeltavaa saapua ajoissa.

Figaro Winebistro

Kuten aiemmin mainitsimme, jyväskyläläinen Figaro Winebistro on voittanut Vuoden viiniravintola -tittelin jo useana vuonna. Se tarjoaa laajan viinilistan ja pientä syötävää. Ravintolassa järjestetään myös viininmaistajaisia ja keikkoja. Tarjolla on myös kabinetti, jonka voi varata käyttöönsä yksityistilaisuuksiin.

60-paikkainen Figaro Winebistro avattiin vuonna 2012 Ravintola Figaron viereen. Paikan upean sisustuksen on suunnitellut Kaisa Blomstedt.

Tintå

Turkua voisi luonnehtia Suomen viinikaupungiksi, sillä Vuoden viiniravintola -titteli on mennyt entiseen pääkaupunkiin useampana vuonna. Turkulaiset arvostavat hyvän viinin ja ruoan yhdistämistä. Aurajoen rannassa Läntisen Rantakadun ravintolapromenadilla sijaitseva viinibaari Tintå onkin monen suosikkibaari.

Ruokalistalla on italialais- ja espanjalaisvaikutteisia annoksia. Ruoka tehdään ravintolassa itse ja tarjolla on muun muassa tapaksia, pintxoja ja pizzaa. Gourmet-pizzat ovat kuitenkin Tintån vetonaula ja ensiluokkaisilla täytteillä varustetut suolaiset herkut paistetaan kiviarinauunissa. Viinilista on laaja ja paikka tarjoaa viinejä ympäri maailmaa.