Ruokaostoksia kauppatorilla

Kauppatori eli Salutorget sijaitsee Helsingin sydämessä. Monelle Helsingissä vierailevalle turistille tori on yksi suosituimmista vierailukohteiskohteista. Kauppatori on vuosien saatossa muuttanut muotoaan kaupallisemmaksi, mutta onneksi vanha kunnon toritunnelma on kuitenkin vielä aistittavissa. Lokit lentelevät torin yllä etsien makupaloja, ystävälliset myyjät käyvät keskusteluja asiakkaiden kanssa ja laivat liikennöivät kuljettaen matkustajia saaristoon.

Kauppatori on Helsingin toreista suurin ja monipuolisin. Tori on saavuttanut suosion etenkin turistien keskuudessa, sillä siellä käydään maistamassa suomalaisia herkkuja ja ostamassa paikallisen käsityöläisten valmistamia tuotteita. Kauppatori on vuosien varrella muuttunut kaupallisemmaksi, mutta onneksi vanha kunnon toritunnelma on vielä aistittavissa.

Tori on auki ympäri vuoden, mutta vilkkain sesonki ajoittuu kesäkuukausille, jolloin myös suurin osa turisteista vierailee Helsingissä. Talvella torilla voi lämmitellä kahvikupin tai lämpimän keiton ääressä lämmitetyssä telttakahvilassa. Kauppatori huokuu vanhaa ja perinteistä toritunnelmaa, jonka ansiosta toriherkkujen tuoksu miltei pakottaa vierailijan maistamaan torin antimia.

Sijainti

Kauppatori sijaitsee Helsingin keskustan etelälaidalla Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Maisemat ovat upeat, sillä Esplanadi on yksi Helsingin kauneimpia bulevardeja. Kauppatoria voi kutsua monestakin syystä Helsingin sydämeksi, sillä se on monien lauttojen ja risteilyjen lähtölaituri. Esimerkiksi Korkeasaaren ja Suomenlinnan lautat lähtevät kauppatorilta.

Monille keskustan asukkaille ja työntekijöille tori tarjoaa oivan lounaspaikan. Muikkulautanen on varmasti yksi torin suosituimmista annoksista, mutta monet pistäytyvät paikalla myös kahvitauolla. Kauppatorilla voit tehdä helposti ja vaivattomasti päivittäiset vihannesostokset, joten lähellä työskentelevien ei välttämättä tarvitse käydä enää ruokakaupassa.

Historia

Kauppatori syntyi 1800-luvun alkupuolella Helsingin keskustan uudelleen rakennustöiden ohessa. Tähän asti lahtea olivat käyttäneet markkinapaikkanaan kalastajat, jotka tulivat pääkaupunkiin kauppaamaan kalojaan. Alueelle rakennettiin samalla kolme satama-allasta, jotka ovat nykyisiltä nimiltään Linnanallas, Kolera-allas ja Vironallas.

1980-luvulta lähtien on Kauppatorilla pidetty iltatoreja ja lokakuun ensimmäisellä viikolla järjestetään torilla perinteiset silakkamarkkinat, jotka on pidetty aina 1700-luvulta lähtien.

Herkkuja ympäri vuoden

Kauppatorilla myydään paikallisia herkkuja, kuten erilaisia lohesta ja porosta valmistettuja annoksia. Ruoka-annokset torilla ovat suhteellisen edullisia. Herkullinen luomulohilautanen perunoilla, neulamuikuilla ja kasviksilla höystettynä maksaa noin 10 euroa. Monet tulevat torille lohikeitolle, joka on hyvä vaihtoehto etenkin viileämmällä säällä. Lohikeittolounas sisältäen kahvin ja leivän maksaa noin 7 euroa paikasta riippuen.

Kaikkien muiden torien tavoin myös Kauppatorilla torimyyjät päättävät omat hintansa ja valikoimansa. Perinteinen suomalainen lihapiirakka on monelle turistille eksoottinen herkku ja monet kauppiaat tarjoavat piirakoita eri täytteillä. Kannattaa kierrellä torialuetta ja vertailla hintoja ennen ostamista, sillä samalla hinnalla voi saada hyvin erilaisia annoksia.

Tinkaaminen

Kauppatorilla hinnat ovat usein ennalta määrättyjä, koska tori on pääosin turisteille suunnattu markkinapaikka. Suomessa ei perinteisesti ole totuttu tinkaamaan niin kuin monissa Etelä-Euroopan maissa. Torielämään lähtemättömästi kuuluva tinkaaminen ei kuitenkaan ole poissuljettu vaihtoehto. Kannattaa siis kokeilla, sillä vaikka et alennusta saisikaan, ainakin voit vaihtaa muutaman sanan Kauppatorin ystävällisten torimyyjien kanssa.

Tuoreet ainesosat

Vaikka Kauppatori onkin nykyään hyvin pitkälle turisteille suunnattu ostospaikka, tarjoaa se myös hyvät ostosmahdollisuudet paikallisille. Torilla on myynnissä tuoretta kalaa ja kasviksia. Vihannekset ja hedelmät tulevat suoraan tiloilta torille ja täten ovat varmasti tuoreita ja korkealaatuisia. Kesällä Kauppatori täyttyy kasviksista, kuten porkkanoista, perunoista, punajuurista, kurkuista, kaaleista ja erilaisista yrteistä. On aivan eri asia ostaa kasvikset suoraan tilalliselta kuin ruokakaupan vihannesosastolta.

Muiden paikallisten torien tavoin myös Kauppatori täyttyy loppukesästä ja alkusyksystä metsän antimista. Tarjolla on marjoja ja sieniä heille, jotka eivät itse ehdi marja- ja sienimetsään. Monet ostavatkin sieltä syksyn marjat ja pakastavat ne talven kylminä kuukausina nautittaviksi. Valikoimissa on myös mansikoita, mustikoita, viinimarjoja ja puolukoita. Torilta löytyy myös eksoottisempia marjoja, kuten lakkoja ja karpaloita. Sienistä kantarelli on varmasti suosituin, sillä monelle syksy ei ole syksy ilman kermaista kantarellikastiketta perunoiden kera. Pakastettavat marjat ja sienet kannattaa ostaa kerralla, koska tällä tavalla saa paremmat alennukset.

Vanha Kauppahalli

Mikäli et löydä etsimääsi Kauppatorilta, kannattaa pistäytyä Kauppatorin lähellä sijaitsevassa Vanhassa Kauppahallissa. Se avattiin vuonna 1889 ja on Helsingin kauppahalleista vanhin. Tämä uskomaton ruokaan keskittynyt kokonaisuus tarjoaa herkuttelijalle monenlaisia vaihtoehtoja niin suomalaisesta kuin kansainvälisestä keittiöstä.

Gustaf Nyströmin suunnittelemassa rakennuksessa palvelee tällä hetkellä yhteensä 25 kauppaa ja kahviota, jotka vievät kielen mennessään. Konditoria Matti ja Mari palvelee hyvän leivän ystäviä ja myy hiivattomat, taikinajuureen käsin leivotut leipiä. Kasvisruuan ystäviä palvelee Vegetaari, jossa myydään luomutuotteita, tuorejuomia, salaatteja ja gluteiinittomia tuotteita. Legendaarinen Soppakeittiö löytyy nyt kolmesta hallista tarjoten nautittaviksi suussa sulavia keittoja. Lisäksi Annan Villiliha tarjoaa laadukkaan luomu- ja villilihan ystäville taatusti laadukasta lihaa. Joukossa on myös kansainvälisempää väriä, sillä Hanoi Vietnam ja El Mercadon espanjalainen kauppa tarjoavat herkkuja maailmalta.