Vegaaniruokaa Helsingissä

Vegaanisen elämäntavan lisääntyminen näkyy Helsingin ravintoloiden kentässä lisääntyneinä kasvisruokapaikkoina sekä monien tavallisten paikkojen tarjonnassa vegaanisena vaihtoehtona. On jo huomattavan helppo löytää vegaanista ruokaa ja olla myös varma siitä, että ruoka ei todellakaan sisällä lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Ero on huomattava verrattuna vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen aikaan, puhumattakaan 80-luvusta, jolloin kaupungissa pärjäsi vain yksi kasvisravintola, joka sekään ei ollut täysin vegaaninen.

Tuntuu siltä, että vasta aivan viime vuosina on todella ymmärretty, että vegaanisuus on aito elämäntapavalinta ja sen lisäksi myös vakaumus, josta ei niin vain tingitä ”nyt tämän yhden kerran, kun meillä sattuu olemaan vain näitä voissa paistettuja”. Ravintolat ja ruokalat ovat sisäistäneet sen, että vegaanisuus on samalla tavalla vakavasti otettava ruokavalio kuin allergioista johtuvat tai uskonnon sanelemat ruokavaliot.

Vegaaninen ruokavalio vaatii paljon tietoa

Vegaaninen ruokavalio ei ole aivan yksinkertainen noudattaa, sillä se vaatii varsin tarkkaa ruoka-aineiden ravintosisältöjen tuntemista, jotta vegaani saa ruoastaan kaiken tarvitsemansa. Ja jos aivan tarkkoja ollaan, hän tarvitsee välttämättä joko vitaminoituja tuotteita ja B12-vitamiinia purkista.

Koska vegaaninen ruokavalio ei ole helppo, vaatii myös kyseistä ruokaa tarjoavan ravintolan pyörittäminen tavallista parempaa ravintosisältöjen hallintaa, jotta annokset olisivat oikein koostettuja. On nimittäin tärkeää, että päivän pääaterioilla, lounaalla ja päivällisellä todella saadaan kaikkia keskeisiä ravintoaineita eikä vain täytetä vatsaa.

Minne mennään syömään?

  • Silvoplee

Silvoplee on näyttelijä Satu Silvon perustama ja omistama vegaaninen ravintola ja kahvila Kalliossa, osoitteessa Toinen Linja 7. Tässä ruokapaikassa voi todella tietää saavansa vatsansa täyteen täysipainoista ja puhdasta vegaanista ruokaa, sillä se valmistetaan ravintolassa ja raaka-ainesta on luomua niin suuri osa kuin vain suinkin on mahdollista.

Silvoplee toimii helpolla periaatteella. Asiakas ottaa lautasen ja tutkailee tarjolle laitettuja värikkäitä sekä ihastuttavan tuoksuisia herkkuja ja yrittää epätoivoisesti arvata, mikä toinen toistaan maukkaamman näköisistä ruoista maistuisi hänelle parhaiten. Lopulta hän ottaa lautaselleen vähän kaikkea ja kun lautanen on täynnä, hän menee sen kanssa kassalle ja maksaa ruoasta sen painon mukaan.

Erikseen on syytä mainita, että Silvopleen kahvilapuoli on varsinainen vegaanisten herkkujen keidas. Tarjolla on lukuisia erilaisia tuorekakkuja, rapeita pikkuleipiä, raakasuklaata ja kookosta sisältäviä palleroita ja juomalaseihin koottuja marjaisia ja hedelmäisä jälkiruokia. Myös Silvopleen kahvilan suolaiset piirakat ovat vertaansa vailla.

Silvopleen kahvilassa on myös tarjolla runsas luomuteen ja -kahvin valikoima sekä luonnollisesti kaura- ja soijamaitoa kahvin kera.

Sekä Silvopleen ravintolasta, että kahvilasta, jotka siis sijaitsevat saman tilan eri puolilla, saa ostaa aivan mahtavan makuisia ja supervirkistäviä orasmehuja sekä muita puristamalla tai tehosekoittamalla valmistettuja juomia, jotka ruokaisuudessaan käyvät välipalasta. Lisäksi ne tekevät taatusti hyvää vatsalle ja koko keholle.

  • Just Vege

Just Vege on osoitteessa Vaasankatu 15 sijaitseva kasvisravintola, jolla on myös vegaaninen lista. Tämä ravintola ei ole aivan yhtä ylellinen kuin edellä mainittu Silvoplee, mutta sen välimerellistä henkeä uhkuvat annokset ovat kyllä erinomaisen herkullisia. Esimerkiksi falafelit ovat Just Vegessä mahdottoman hyviä eikä heidän vegaanisessa burgerissaankaan mitään vikaa ole.

Just Vege on paikka, jota voi suositella ihmiselle, joka miettii vegaaniksi ryhtymistä ja sitä, mitä kaikkea hän tuon elämäntavan muutoksen myötä menettää. Tässä ruokapaikassa voi melko helposti saada varmuuden siitä, että ei paljonkaan, sillä kaikkia perinteisiä herkkuruokia saa myös vegaanisina.

Just Vege on myös ravintola, johon on helppo mennä syömään seurueella, josta kaikki eivät ole vegaaneja tai edes kasvissyöjiä. Sen annokset näyttävät ja maistuvat myös vannoutuneen lihan syöjän makuun houkuttelevilta. Vegaaninen hampurilainen broilerinmakuisella pihvillä ei ehkä ole aidolle vegaanille mikään välttämättömyys, mutta kyllä se maistuu sekasyöjälle oikein hyvin ja ilman minkäänlaisia kysymyksiä.

  • Kalatukku E. Eriksson Oy

Kalatukku E. Eriksson Oy sopii yllättäen myös vegaanin eväitten osto- tai lounaspaikaksi, sillä heillä on tarjolla herkullista kasvissushia, josta osa on täysin vegaanisia. Kannattaa kysyä rohkeasti vegaanisia susheja, sillä Erikssonin Vanhassa kauppahallissa sijaitsevan myymälän ammattilaiset kyllä tietävät tarkkaan, mitä myyvät. Norilevyyn käärityt kasvissushit ovat terveellinen ja raikas vaihtoehto, mutta valitettavasti vatsan syöminen täyteen sushia on melko tyyristä lystiä, sillä niiden valmistaminen on aikaa vievää käsityötä ja se näkyy niiden hinnassa.

Kalatukun myymälä on siitä kiva paikka käydä lounaalla vaikkapa työkaverin kanssa, että myös sekasyöjä saa siitä itselleen ruokaa tyydyttävän lounaan eikä vegaanin tarvitse tuntea epämääräistä syyllisyyttä siitä, että hän on jälleen kerran ollut hankala lounaskaveri.

Jos haluaa edelleen pitää kiinni siitä, että juhlissa ruoan ulkonäön ei pitäisi paljastaa ruokavalioita, on sushi hyvä valinta, sillä maukkaat kalaisat ja herkulliset vegaaniset sushit näyttävät äkkiseltään melko samanlaisilta. Jos laitat näitä herkkuja juhliisi tarjolle, muista merkitä hyvin, mikä on mitäkin.